Çarşamba

Oryantalist ressamdan ‘Sarayın Perileri’



Kamil Aslanger’in ‘Sarayın Perileri’ adlı resim sergisi Doku Sanat Galerisi’nde sanatseverlerle buluşuyor.

Kamil Aslanger, 4 Ekim 1949 yılında İstanbul’da doğdu. Selimiye Askeri Ortaokulu ve Kuleli Askeri Lisesi’nden sonra 1969 yılında Kara Harb Okulu’ndan mezun oldu. Jandarma subayı olarak sürdürdüğü zorunlu hizmet süresini tamamladıktan sonra ordudaki görevinden ayrıldı. Aslanger’in küçük yaşlardan itibaren asker ressam öğretmenlerden aldığı eğitim onun çalışmalarına da yansıdı; asker ressamların titizlik, sabır ve özenle çalıştıkları, tıpkıcı, ayrıntıcı ve fotogerçekçi kompozisyonlarından etkilendi.
Oryantalizmi anımsatan çalışmaları ile bilinen Aslanger, bugüne kadar yüzlerce tabloya konu olmuş Osmanlı İstanbul'unun sosyal yaşamından kesitleri, yirmi yıldır eserleri ile günümüze taşımaktadır. Çalışmalarında oryantalistlerle aynı teknikleri kullanan Aslanger, konularına Batılı gözüyle değil, kendi geleneklerimiz penceresinden bakarak yeni bir tat, soluk ve renk getirmeyi amaçlamaktadır.
Atalarımızın sabır, hüner ve ince zevkini yansıtan, artık antika olmuş eski eşyaların yaşanmışlığını ve onlarla birlikteliği paylaşan o dönemlerin insanlarını anlatan "Sarayın Perileri" 28 Temmuz'a kadar İstanbul Teşvikiye'deki Doku Sanat Galerisi’nde izlenebilir.